Holokausto aukų atminimas įamžintas Ariogaloje, Raseinių r.

Rugsėjo 2 dieną, Ariogaloje (Raseinių rajonas) vyko „Atminties kelio 1941 – 2021“ eisena bei vietos žydų bendruomenės sunaikinimo paminėjimas.

VšĮ „Menopolis“ pristatė ir kartu su dalyviais žiūrėjo jų sukurto edukacinio filmo – koncerto fragmentą apie Lietuvos tautines bendrijas bei ansamblio „Klezmer Klangen Vilne“  muzikinė edukacija. Po meninės bei muzikinės dalies buvo atidengtas paminklas ir vyko eisena nuo buvusios Ariogalos sinagogų vietos iki Holokausto aukų vietos Ariogaloje, kur įvyko aukų pagerbimo ceremonija.

Nacių okupacijos pradžioje, kaip ir kitose Lietuvos apskrityse ir valsčiuose, žydai buvo sutelkiami į getus ir laikinas izoliavimo stovyklas. Visi Ariogalos žydai 1941 m. vasarą buvo suvaryti į getą: du didelius sinagogos pastatus, aptvertus mūrine siena su geležiniais vartais. Žudynių dieną – 1941 m. rugsėjo 1 d. – Ariogalos policijos nuovados viršininkas sukvietė vietinius policininkus ir baltaraiščius. Šie, kartu su atvykusiais kareiviais iš Kauno, ėmė rikiuoti žydus į koloną ir iš geto vesti į žudynių vietą – apie 2 km nuo Ariogalos esantį Dubysos slėnį. Pagal K. Jėgerio raportą Ariogaloje buvo nužudyti 662 žydai: 207 vyrai, 260 moterų ir 195 vaikai (Informacija iš naujos Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti knygos „Holokaustas provincijoje“ (aut. Arūnas Bubnys), p. 136 – 138. Leidykla „Margi raštai“, 2021).

Atminties kelias Ariogaloje – tai vienas iš renginių, organizuojamų Tarptautinės komisijos 2021 metais, įgyvendinant nacionalinį projektą „Atminties kelias 1941 – 2021“.

Renginio organizatoriai: Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, Raseinių rajono Ariogalos gimnazijos Tolerancijos ugdymo centras, Raseinių r. savivaldybė, Raseinių r. Kultūros centras, Raseinių r. Kultūros centras Ariogaloje.

Renginio partneriai: Raseinių krašto istorijos muziejus, Savaitraštis „Alio, Raseiniai“, VŠĮ „Atrask Raseinius“, Ariogalos seniūnija, VŠĮ neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centras Ariogalos kabinetas, Raseinių r. Žmonių su Negalia Sąjunga.

Raseinių rajono savivaldybės straipsnis – spausti čia.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro straipsnis – spausti čia.

   Renginio akimirkos:

             

Nuotraukos  Raseinių rajono savivaldybės bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento Memorialinio meno ir ekspertizės skyriaus vedėjos Violetos Kolonaitienės.