2024 m. kovo mėnesį pradedamas įgyvendinti naujas tarptautinis projektas, dalinai finansuojamas Europos Sąjungos

2024 m. kovo 1 d. pradėtas įgyvendinti tarptautinis projektas „Švietimas, atmintis ir aktyvi pilietiška veikla – prieš Holokausto neigimą ir iškraipymą“. Projektas tęsis iki 2026 m. vasario 28 d. ir dalinai finansuojamas Europos Sąjungos  pagal programą: „Piliečiai, lygybė, teisės ir vertybės“ (programos pavadinimas anglų k.- CERV).

Įgyvendinant šį tarptautinį projektą mokytojai iš Lietuvos, Kroatijos, Graikijos, Italijos, Lenkijos, Rumunijos ir Švedijos galės dalyvauti įvairiose edukacinėse veiklose. Šiose išvardintose šalyse 30–35 mokytojų grupėms vyks 4 dienų seminarai. Seminarų dalyviai dalinsis įgytomis žiniomis, kompetencijomis su savo mokiniais, įtraukdami juos vietos lokalius projektus, kurių metu mokiniai gebės pamatyti, atpažinti Holokausto neigimą ar iškraipymą. Mokiniams, kurie dalyvaus šiuose vietos projektuose, bus galimybė pasidalinti patirtimi tarptautinės konferencijos metu, kurios tikslas – suburti aktyvių jaunų ambasadorių tinklą, kuriems svarbi atmintis ir pilietinė veikla.

Aktyviausi mokytojai iš projekto dalyvių – valstybių bus pakviesti į tarptautinę konferenciją Lietuvoje, kurioje mokytojai aptars, diskutuos apie žmogaus teises, apie aktyvią pilietinę poziciją bei politikų įtraukimą į diskusijas šiais klausimais.

Projektą įgyvendinant yra planuojama publikuoti geriausius mokinių su mokytojais įgyvendintus projektus, kurie labiausiai susiję su veiklomis apie istorinės atminties išsaugojimą, aktyvią veiklą priešintis negatyviems dalykams.

Projekto organizatoriai ir partneriai:

  • Tarpkultūrinis Institutas Timisoaroje, Rumunijoje (projekto koordinatorius)
  • Institucija Documenta, Kroatijoje
  • Graikijos žydų muziejus
  • CDEC fondas Italijoje
  • Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti
  • Big Picture institucija Lenkijoje
  • Terraforming Serbijoje.

Projektą dalinai finansuoja Europos Sąjungos CERV programa. Taip pat, projektą finansuoja Olgos Lengyel Institutas (Niujorkas, JAV)  bei Geros valios fondas (GVF) Lietuvoje.