Iniciatyva „Atminties kelias“ paminėta Lietuvos žydų genocido aukų atminties diena ir Vilniaus geto likvidavimo 75-osios metinės

Minint Lietuvos žydų genocido aukų pagerbimo dieną ir Vilniaus geto likvidavimo 75-ąsias metines, apie 200 vietovių visoje Lietuvoje vyko pilietinės iniciatyvos „Atminties kelias“ – prisimintos Holokausto metu sunaikintos gausios Lietuvos žydų bendruomenės, kartu eita į masinių žudynių vietas.

Rengiantis minėjimams mokiniai buvo supažindinti su toje vietovėje gyvenusios žydų bendruomenės istorija, tradicijomis, išlikusiu kultūros paveldu. Tuo siekiama, kad mokiniai ne tik žinotų apie Holokausto tragediją, bet ir apie Lietuvoje gyvenusią gausią žydų bendruomenę; kad visuomenėje rastųsi suvokimas, kad Holokaustas yra ne tik žydų tragedijabet ir visos Lietuvos netektis – prarastas intelektualinis, kultūrinis, politinis ir ekonominis mūsų šalies potencialas. „Atminties kelio“ dalyviai buvo kviesti atsinešti akmenėlius su užrašytais Holokausto aukų vardais bei žudynių vietose išdėlioti konkretaus miesto, miestelio (štetlo, kaip jį vadino žydai) pavadinimą lietuvių bei jidiš kalba. Taip buvo prisimintos nekaltos aukos, sunaikintos žydų bendruomenės, jų kalba ir papročiai.

Vilniuje „Atminties kelias“ buvo einamas nuo Panerių geležinkelio stoties iki Panerių memorialo. Minėjimo metu mokiniai pristatė literatūrinę-meninę kompoziciją, paremtą Holokausto aukų prisiminimais, skaitė nekaltų aukų vardus, sudėliojo Vilniaus miesto pavadinimą lietuvių ir jidiš kalba.

„Atminties kelią“ inicijavo Tarptautinė istorinio teisingumo komisija bendradarbiaujant su Holokausto aukų vardų skaitymo idėjos autoriais – Valstybiniu Vilniaus Gaono žydų muziejumi.

Organizatoriai dėkoja „Lietuvos geležinkeliams“ už nemokamą dalyvių pervežimą iš Vilniaus į Panerius.

 

Daugiau akimirkų iš pilietinės iniciatyvos galerijoje.